Babeczki w wersji wytrawnej to świetny sposób na smaczne śniadanie lub przekąskę.
Składniki na babeczki śniadaniowe:
- 200 g śmietany 18%
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g boczku wędzonego
- 1/2 pęczka szczypioru
- 13 jajek(wielkość M)
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
babeczki śniadaniowe Jak przygotować:
Zobacz koniecznie: świąteczne kruche ciasteczka
następnie podsmaż je na suchej patelni w drobną kostkę. W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj olej, ostrą śmietanę, maślankę i jajko w innej misce. Cheddar, pieczony boczek i siekany szczypiorek należy dodawać zarówno do mokrych, jak i suchych. Użyj blendera, aby skonsolidować mocowania. 2. Foremki do muffinek napełnij dwiema łyżkami ciasta i posmaruj masłem. W zrobioną dziurę włóż surowe jajko. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec przez 25 do 30 minut.
Dodaj komentarz