Składniki na babeczki marmurkowe:
- 100 g mąki
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- ziemniaczanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 100 ml mleka
- 4 jajka
- 30 g kakao
- żółty lukier
- 400 g mąki
- szczypta soli
- kolorowa posypka
- ( na 8 babeczek)
- pszennej
babeczki marmurkowe Jak przygotować:
Zobacz również: inny przepis
Marmurkowe babeczki (2) Margarynę utrzeć, dodając konsekwentnie cukier i cukier waniliowy. Kontynuując miksowanie dodawać po jednym jajku. Dodać trochę mąki, skrobi ziemniaczanej i mleka, a następnie ponownie wymieszać. Do smaku dodaj trochę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Nasmaruj formy margaryną i oprósz je mąką przed włożeniem do brytfanki nagrzanej do 180 C. Wymieszaj 1/3 mieszanki z kakao. Podziel jasne i matowe kombinacje między foremki. Używając widelca, wymieszaj. Po próbie piecz babeczki, aż się zarumienią, a patyczek będzie suchy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać kolorową posypką i lukrem. Zostawiamy na 30 minut.
Dodaj komentarz