Jak zrobić Babeczki marchewkowe

Wypieki z dodatkiem warzyw to jedne ze smaczniejszych. Dzięki tym, nietypowym dla słodyczy dodatkom, ciasta są mięciutkie i wilgotne. Te babeczki marchewkowe dodatkowo pięknie pachną przyprawą korzenną. Polecam przełożyć je powidłami śliwkowymi, które bardzo dobrze się komponują z babeczkami.

babeczki marchewkowe – składniki:

  • 300 g mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • szklanka startej marchwi na drobnych oczkach (ok. 180 g)
  • łyżeczka cynamonu
  • dodatkowo: powidła śliwkowe
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • spora łyżka miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

babeczki marchewkowe Jak zrobić:

Zobacz także: ciasteczka rumowe

foremce na muffiny lub babeczki rozgrzej piekarnik do 180 stopni Fahrenheita (góra i dół). Dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, pop i wszystkie smaki w jednej misce. 2 Ubij jajka w innej misce przed dodaniem oleju, cukru i miodu. Zaczynając od przodu, całkowicie zestal wszystko, aż cukier zostanie oddzielony, a okrawki zostaną połączone. Po dodaniu zmielonej marchwi dokładnie wymieszać łyżką. Łączymy szybko, ale nie do końca suche łączniki z mokrymi łącznikami (pozostawiamy wybrzuszenia), aby babeczki nie były zbyt twarde. 3: Po wymieszaniu ciasta przelej je do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości (podczas pieczenia urośnie). Podgrzewać przez około 20-25 minut (do suchej wykałaczki). Po ostygnięciu herbatników przekrój je w poprzek i posmaruj łyżką dżemu przed ponownym złożeniem.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *