Jak zrobić Babeczki makowe z gwiazdką

Muffinki z nutellą to bardzo dobry pomysł na słodki deser nie tylko dla dzieci. Pyszne muffinki są bardzo czekoladowe i wilgotne. Przepis na muffinki z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, olej rzepakowy, kakao, mleko, proszek do pieczenia, cukier, nutella.
Jak zrobić muffinki z nutellą? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej piany. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników. Wlej olej, mleko i zmiksuj krótko. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je ciastem do połowy wysokości. Do każdej babeczki dodaj po łyżeczce nutelli i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wystudź i umieść na paterze.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Nutella jest słodkim kremem czekoladowym z dodatkiem orzechów. Zawiera bardzo dużą ilość cukru i tłuszczu palmowego. Powinniśmy unikać tego typu gotowych wyrobów sklepowych. Zdrowszą wersją nutelli jest ta przygotowana w domu na bazie oleju kokosowego lub musu z awokado. Staraj się, aby Twoje codzienne wybory żywieniowe miały korzystny wpływ na zdrowie.
Podsumowując pyszne babeczki z nutellą są bardzo mocno czekoladowe. Można je podać jako deser na wiele różnych okazji. Z pewnością skradną podniebienia wszystkich domowych łasuchów. Sprawdzony przepis na domowe babeczki możesz wykorzystać także jako deser dla niezapowiedzianych gości. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis na domowe babeczki możesz wykorzystać także jako deser dla niezapowiedzianych gości. Szybkie kolorowe babeczki dla dzieci na przyjęcia urodzinowe. Pyszne i kolorowe babeczki – renifery ożywią każdy świąteczny stół. Babeczki makowe z dodatkiem czarnej porzeczki. Babeczki makowe z dodatkiem czarnej porzeczki. Sycący dodatek do obiadu lub do kawy. Przepis na smaczne, proste do zrobienia, bezglutenowe
babeczki makowe jaglane
. W dodatku wegańskie. Idealne do zabrania ze sobą, postawienia na stole świątecznym, mniej kaloryczne, bez mąki. Jaglane babeczki makowe są bardzo dobre.
Przygotowałam je na bazie sprawdzonego przepis na makowca, tak nam smakował, że dorobiłam wersję mini, czyli babeczki.

babeczki makowe – lista składników:

  • orzechy
  • ciasto
  • mak 20 dkg
  • jajko
  • margaryna
  • miód
  • tarta
  • orzechy
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietana
  • masa makowa
  • woda wrząca do maku
  • włoskie
  • rodzynki garść
  • masło
  • bułka
  • żółtka 2 szt
  • pszenna
  • włoskie
  • cukier 10 dkg może być mniej ale i więcej
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka
  • marmolada 1-2 łyżki

babeczki makowe Jak zrobić

Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *